Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Een huis financieren in Duitsland

Aankoopinformatie

Financiering van onroerend goed in Duitsland

Het bouwen of kopen van een huis is voor velen de grootste investering van hun leven. Slechts een enkeling zal instaat het vereiste bedrag voor de eigen woning geheel uit eigen spaargeld te betalen. De markt voor een bouwfinanciering biedt een onoverzichtelijke hoeveelheid van verschillende financieringsmogelijkheden. Vooral banken en spaarbanken, hypotheekbanken, bouwspaarbanken en levensverzekeringsmaatschappijen stellen financiële middelen voor dat doel ter beschikking.

Het is belangrijk te weten dat bij een vakantiehuis/tweede woning, de financieringen door Duitse banken meestal tot maximaal 80% van de koopprijs worden verstrekt. Tevens moet men rekening houden met een langere tijd om de financiering te regelen dan in Nederland, de afwikkeling neemt meer tijd in beslag, let hierop wanneer een afspraak bij de notaris wordt gemaakt.

Praktische afwikkeling van de financiering van een huis in Duitsland

In de regel dient u als koper bij uw hypotheekverstrekker een zogeheten “Selbstauskunft” in te vullen. Dit is een verklaring waarin de kopende partij zijn persoonlijk financiële situatie weer geeft. Hierin moet informatie worden verstrekt omtrent bestaande hypotheken, leningen en andere verplichtingen en het eigen vermogen waarover men kan beschikken. Daarnaast dient men algemene informatie te overleggen zoals kopieën van paspoort, recente loonstrookjes en diverse stukken die betrekking hebben op het onderpand. Bij de meeste Duitse hypotheekvormen is er sprake van een deel “Tilgung” oftewel een aflossingsbestanddeel.

Een ander groot verschil met een Nederlandse financiering is de manier waarop de waarde van het onroerend goed wordt vastgesteld. In Nederland wordt daarvoor een makelaar verzocht een taxatierapport op te maken. In Duitsland wordt in de meeste gevallen de waarde vastgesteld door de hypotheekverstrekker zelf. Dit doet hij aan de hand van bouwtekeningen, foto’s van het pand en andere aanvullende informatie. Vaak zal een medewerker van de bank het betreffende pand ook bezichtigen. Dit is één van de redenen waarom veel banken die hypotheken verstrekken eigen voorwaarden hanteren.

Meer informatie