Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk

Elke dag leven als een god in Frankrijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk wie droomt er niet van? Genieten van het mooie weer, de heerlijke Franse keuken en prachtige cultuur. Voor je een vakantiehuis gaat kopen in Frankrijk is het belangrijk dat u zich goed informeert. Het proces van aankoop is anders dan wanneer u een huis koopt in België. De verkopende partij kan u hier natuurlijk alles over vertellen. Daarnaast kunt hieronder een aantal basis zaken lezen die komen kijken bij het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk. U heeft tevens de mogelijkheid om de Second Home Expo te bezoeken en hier een seminar bij te wonen over het het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk.

De rol van de makelaar bij het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk

In Frankrijk heeft de makelaar een minder belangrijke rol dan bij het kopen van een huis in België. Er wordt meer rechtstreeks met de verkoper onderhandeld. Als je toch een makelaar inschakelt, let er dan op of hij beschikt over de verplichte ‘carte professionelle’. Anders is hij niet bevoegd om te bemiddelen in Frans onroerend goed. Als u overgaat tot het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk, is het niet verstandig om het geld voor de aankoop aan de makelaar over te maken. Doe dit enkel naar de derdenrekening van de notaris. Vraag ook om het 'mandat' van de verkopende. Dit bewijst dat de makelaar door de eigenaar bevoegd is om het vakantiehuis te verkopen of erbij te bemiddelen. Het tarief van een makelaar (‘baréma’) ligt hoog in Frankrijk, namelijk 5 tot 10%. Er zijn soms grote verschillen tussen de tarieven van de kantoren. Soms is de makelaarscommissie inbegrepen in de prijs van het huis (‘commission comprise’). Is dat niet het geval, dan staat er ‘net vendeur’.

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: De Notaris

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk kan met een eigen notaris, maar u kunt ook dezelfde notaris als de verkopende partij gebruiken. Een notaris in Frankrijk werkt met een vast tarief dat bestaat uit een vastgesteld percentage van de verkoopsom. Dit is mede afhankelijk van het type onroerend goed dat wordt verkocht. Naast de overdracht van de vakantiewoning kan de notaris ook bemiddelen bij het verkrijgen van een hypotheek. Dit brengt wel kosten met zich mee – zo’n 5% voor de eerste 45.000 € van de waarde van het onroerend goed en 2,5 % voor de rest van de waarde. Je moet ook betalen voor de registratie van het onroerend goed. Een notaris heeft in Frankrijk een onderzoeksplicht wanneer u een vakantiewoning koopt. In een periode van 2 tot  3 maanden na het ontvangen van het koopcontract dient de notaris dit onderzoek uit te voeren.

Het koopproces van een vakantiehuis in Frankrijk

Wanneer u echt overgaat tot het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk is het belangrijk dat u even goed bij de les bent. Doordat er veel formulieren en akten in omloop zijn, kunnen er onduidelijkheden in het aankoopproces sluipen. Als je de taal niet voldoende machtig bent, is het goed je te laten bijstaan door een expert.

  • Heb je een overeenkomst bereikt met de verkoper over de prijs van het vakantiehuis? Dan is de aankoop rond na schriftelijke registratie. Het is goed om de voorlopige koopovereenkomst (‘compromis de vente’) te laten opstellen door een notaris. Hij zal ervoor zorgen dat het contract voldoende opschortende voorwaarden (‘conditions suspensives’) bevat
  • Het voorlopige koopcontract is geen standaardcontract. We raden aan om de akte te laten nalezen door een expert want vaak worden problemen veroorzaakt door zaken die er niet in vermeld staan (bv. op verzoek van de verkoper).
  • Het is verstandig om in het contract vast te leggen binnen welke termijn de notariële akte ondertekend moet worden, zodat het aankoopproces niet onnodig lang duurt.
  • Zorg dat duidelijk is wat je precies koopt (bv. meubels) want hierover ontstaan vaak misverstanden.
  • De Franse wet kent een bedenktijd van 7 dagen (‘délai de rétractation’). Mits een aangetekend schrijven kan je binnen deze termijn aan de verkoper laten weten dat je van de koop afziet.

  Taxatie

  • Voor je overgaat tot de aankoop van een vakantiehuis in Frankrijk is het goed om het onroerend goed te laten taxeren. De bank vraagt hier trouwens vaak om. Stem duidelijk af wat er precies in het rapport moet staan.
  • Voor de taxatie of een bouwkundig rapport doe je best een beroep op een erkende architect. Het is goed om verschillende offertes op te vragen want de tarieven kunnen uiteenlopen.

Aandachtspunten bij het kopen van een vakantiehuis in Frankrijk

  • Verzekeren: door de ondertekening van het koopcontract ben je in principe de eigenaar van de woning. Dit wil zeggen dat je het vakantiehuis moet verzekeren tegen bijvoorbeeld brand en diefstal. Ga na wat er van je verwacht wordt volgens de Franse wetgeving.
  • Verhuren: lees het koopcontract goed want soms bevat het een clausule die verhuur enkel toestaat via een makelaarskantoor of een organisatie. Dat beperkt je vrijheid dus wees alert voor de ‘kleine lettertjes’ in het contract.
  • Oppervlakte: de aangegeven oppervlakte is in Frankrijk slechts een indicatie. De werkelijke oppervlakte kan groter of kleiner zijn. Meet alles voor de koop goed na want achteraf kan je er van de verkoper geen compensatie meer voor krijgen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden