Wie eigenaar is van een tweede verblijf in België of vastgoed verhuurt, moet dit aangeven bij de belastingen. Hieronder leest u hoe u een Belgisch tweede verblijf correct in uw belastingaangifte opneemt.
Als u uw tweede verblijf in België volledig zelf gebruikt en nooit verhuurt, wordt u belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Van dit bedrag kunt u eventueel betaalde interesten voor de financiering van het tweede verblijf aftrekken. Het saldo wordt opgeteld bij uw overige inkomsten en belast tegen uw hoogste belastingtarief. Dit bedraagt minstens 25 procent en kan oplopen tot 50 procent.
Als u uw tweede verblijf verhuurt, is de manier waarop de huurder de woning gebruikt bepalend voor de belastingaangifte:
Gebruikt de huurder uw vastgoed voor zijn beroep of verhuurt u aan een vennootschap? Dan moet u zowel het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen als de werkelijk ontvangen bruto-huurinkomsten opnemen in uw belastingaangifte. De huurinkomsten bevatten naast de huurprijs ook huurvoordelen (bv. onderhoud- en herstellingskosten) die normaal ten laste zijn van de verhuurder maar die aan de huurder worden aangerekend.
U mag de kosten voor onderhoud en herstellingen niet van de brutohuur aftrekken want de fiscus past hier zelf een kostenforfait toe van 40 procent. Deze forfaitaire kosten worden wel begrensd tot twee derde van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen, vermenigvuldigd met factor 4,57. Er is ook een ondergrens, waardoor u minstens belast wordt op het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent.
Van het belastbaar onroerend inkomen worden nog eventueel betaalde interesten voor de financiering van de aankoop afgetrokken. Het overblijvende saldo wordt bij uw andere inkomsten opgeteld en belast tegen uw hoogste belastingtarief (25 tot 50 procent).
Gebruikt de huurder uw vastgoed deels privé en deels voor zijn beroep? Als het gebruik en de prijs in de geregistreerde huurovereenkomst werden uitgesplitst, dan mag u die uitsplitsing ook hanteren voor uw belastingaangifte. Dit betekent de werkelijke huur voor het deel dat professioneel gebruikt wordt en een proportioneel deel van het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen voor het overige gebruik.
Als er in de huurovereenkomst geen uitsplitsing werd gemaakt, bent u verplicht om de brutohuur aan te geven, net zoals bij volledig professioneel gebruik van de woning.
Als u uw pand gemeubeld verhuurt, kunt u naast onroerend inkomen ook roerend inkomen halen uit de verhuur van de meubelen. Dit moet u aangeven in vak VII voor roerende inkomsten.
De uitsplitsing tussen roerend en onroerend inkomen kunt u vastleggen in de huurovereenkomst. Als er geen verdeling werd gemaakt, gaat de fiscale administratie ervan uit dat 40 procent van de huurprijs over de meubelen gaat. Het roerend inkomen wordt belast aan een tarief van 30 procent, mits aftrek van een kostenforfait.
Sta je op het punt om een vakantiewoning te kopen, bekijk dan zeker even het ruime aanbod vakantiewoningen op deze website.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado