Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Is een buitenlands vakantiehuis verhuren fiscaal interessant?

Een tweede woning in het buitenland is heerlijk om zelf op vakantie te gaan. Sommige eigenaars kiezen er ook voor om hun buitenlands vakantiehuis (gedeeltelijk) te verhuren. Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingen op de huurinkomsten? Is het fiscaal voordelig om een vakantiewoning te verhuren?

Wettelijke huurinkomsten aangeven bij belastingen

Wie een vakantiehuis in het buitenland verhuurt, is verplicht om zowel het kadastraal inkomen (zoals voor een woning die in België verhuurd wordt) als de wettelijke huurinkomsten aan te geven bij de fiscus. Daarvan mogen wel de in het buitenland betaalde belastingen afgetrokken worden. Daarnaast trekt de fiscus nog een kostenforfait af.

Het Europees Hof van Justitie en het Luikse Hof van Beroep vinden dit echter ongeoorloofde discriminatie. Want in België moeten verhuurders alleen maar belastingen betalen op het kadastraal inkomen. In 2012 bepaalde de Europese Commissie dat het kadastraal inkomen ongeveer 20 tot 25 procent van de marktwaarde van de woning vertegenwoordigt. Daarop besliste het Hof van Beroep in Luik dat er voor buitenlandse vakantiewoningen (in Europa) slechts 22,5 procent van de jaarlijkse huurinkomsten moet aangegeven worden.

Is het interessant om een vakantiehuis in het buitenland te verhuren? 

Afgaand op het bovenstaande lijkt het interessant om een buitenlands vakantiehuis te verhuren. Het is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. België heeft namelijk een dubbelbelastingverdrag afgesloten met verschillende landen (ongeveer 80). Hierdoor word je niet in België belast maar in het land waar de vakantiewoning zich bevindt. Dat land heeft uiteraard eigen fiscale regels die je moet volgen (en dus niet de uitspraak van een Belgisch Hof van Beroep).

Heb je een vakantiehuis in het buitenland dat je verhuurt? Ga dan na of België een dubbelbelastingverdrag heeft met het land waar de woning zich bevindt. Als dat het geval is, moet je enkel belastingen betalen op de verhuurinkomsten in het land waar het huis gelegen is (ongeacht of het daar goedkoper of duurder is dan in België). Is er geen verdrag, dan moet je in 2 landen belastingen betalen. Maar België heeft dubbelbelastingverdragen met alle Europese landen dus hier moet je je eigenlijk geen zorgen over maken.

Let op: ook als België een dubbelbelastingverdrag heeft met het land waar je vakantiewoning zich bevindt, moet je nog steeds de huurinkomsten aangeven in België. Je wordt er gewoon niet op belast. Maar je moet ze wel aangeven want dit is een vrijstelling onder progressievoorbehoud. Dit betekent dat de fiscus rekening houdt met deze huurinkomsten om het belastingtarief te bepalen. Dat stijgt mee met je inkomsten. Dus hoe meer huurinkomsten, hoe hoger het percentage belastingen op je andere inkomsten.

De conclusie is dat de fiscaliteit voor het verhuur van een vakantiewoning in het buitenland interessanter geworden is. Maar niet in die mate dat het een enorme stormloop zal veroorzaken op vakantiewoningen om te verhuren. Gelukkig zijn er nog veel andere redenen om een tweede huis te kopen en ze al dan niet te verhuren!

 

Meer info nodig? Bezoek de volgende editie van Second Home Expo en praat met experts die jou vrijblijvend meer informatie bezorgen. Op de beurs wordt er ook dagelijks een seminarieprogramma georganiseerd waarbij specialisten meer info geven over de aankoop van een woning in het buitenland.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden