Droom jij van een tweede verblijf in het buitenland? Ergens waar het lekker warm is of je helemaal tot rust kunt komen. Informeer je dan eerst goed over de fiscale aspecten die er bij komen kijken.
Ben jij van plan een tweede verblijf in het buitenland te kopen? Dan is het zinvol om te weten welke impact dit heeft op je belastingen. Een buitenlandse vakantiewoning moet je immers net als je andere onroerende goederen in België aangeven in je belastingen.
België heeft met zo’n 80 landen een dubbelbelastingverdrag afgesloten. Is je woning in zo’n land gelegen, dan word je enkel nog in dat land belast, maar niet meer in België zelf. Je moet de inkomsten wel nog aangeven. In België wordt er dan gekeken naar de buitenlandse huurwaarde (of inkomsten) om de aanslagvoet te bepalen op je overige Belgische belastbare inkomen. Wellicht kom je hierdoor in een hogere belastingschijf terecht. Via een fiscaal berekeningsprogramma of Tax-on-Web kun je nagaan hoeveel dat in praktijk is. Verhuur je een buitenlandse woning, dan moet je de huurinkomsten op jaarbasis aangeven. Als je een buitenlandse woning verhuurt, dan moet je de daadwerkelijk ontvangen huurinkomsten op jaarbasis aangeven, maar de in het buitenland betaalde belastingen mag je daarvan aftrekken. Dat bedrag geef je aan bij de code 1130/2130. De fiscus trekt van het resultaat een kostenforfait van 40 procent af. Het saldo wordt bij jouw overige inkomsten gevoegd en belast tegen je hoogste belastingtarief. Heb je geen daadwerkelijke inkomsten, dan geldt de brutohuurwaarde (= gemiddelde jaarlijkse brutohuur die je zou krijgen indien je het verblijf verhuurt). De exposanten op Second Home helpen u hier graag mee verder.
Heb je een tweede verblijf in een land waarmee ons land geen dubbelbelastingverdrag heeft gesloten, zoals Monaco, dan betaal je wel nog belastingen in België. Je geeft dan de fictieve brutohuurwaarde of de werkelijke huurinkomsten aan – verminderd met de betaalde buitenlandse belastingen. Op voorwaarde dat je al in het buitenland belastingen op het pand hebt betaald, krijg je in België een belastingvermindering van 50 procent.
Uiteraard heeft elk land zijn vastgoedbelastingregels om mee rekening te houden. In Frankrijk geldt bijvoorbeeld de taxe foncière (vergelijkbaar met onroerende voorheffing). In Spanje is er ook een kadastraal inkomen dat wordt toegekend aan een woning (valor catastral) en ook een nog een lokale vastgoedbelasting (impuesto sobre bienes inmeubles). Informeer je daarom goed vooraf bij een advocaat, notaris of vastgoedmakelaar.
Een tweede verblijf kan een goede investering zijn, maar vergeet niet dat er in België ook successierechten te betalen zijn wanneer iemand komt te overlijden. Alleen met Frankrijk en Zwitserland heeft België hiervoor een dubbelbelastingverdrag. Voorts is dubbele belasting bij erfenis zeker mogelijk. In landen als Portugal, Malta, Monaco, Luxemburg zijn deze het laagst. In Italië waren de successierechten afgeschaft, maar zijn ze ondertussen door de regering Prodi weer gedeeltelijk ingevoerd.
Wist je dat je ook anoniem een buitenlands pand kunt kopen, wat uiteraard fiscale voordelen oplevert. Britten kopen in Spanje en Portugal vaak met een buitenlands (offshore) vennootschap. Ze gebruiken hiervoor meestal de zogenaamde anonieme nominee companies. In Frankrijk is er een interessante Franse vennootschapsvorm om onroerend goed mee te kopen, de Société Civile Immobilière (SCI). Ook deze kan een belangrijke anonimiteit bieden en andere fiscale voordelen geven. Er zijn veel verschillende vennootschapsvormen mogelijk met elk zijn voor- en nadelen. Je wint hierbij op belastinggebied in het thuisland, maar ook naar successierechten en meerwaardebelasting toe. Vraag raad aan een gespecialiseerd fiscalist die je in alle eerlijkheid op de voor- en nadelen wijst.
Vergeet verder ook niet dat je voor je tweede verblijf eveneens onderhoudskosten moet betalen: elektriciteit, water, verzekeringen … Sluit je een krediet af voor de aankoop dan moet je ook rekening houden met de financieringskosten: leningsaflossing, schuldsaldo-verzekering en meer. Bron: Zimmo
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado