Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.
In België kunnen we voor de tweede verblijven een aantal regio’s onderscheiden: de kust, de Ardennen, Limburg en de Kempen.
De absolute koploper is zeker de kust waar ruim 100.000 personen een 2de verblijf hebben. In het eerste trimester van 2017 werden aan de kust, net zoals op nationaal niveau, een recordaantal vastgoedtransacties afgesloten in Blankenberge, Heist-aan-Zee en Knokke was er in de laatste 12 maanden een continue stijging van het aantal transacties. Blankenberge scoorde het best, met een stijging van 12,3 procent extra transacties in vergelijking met een jaar geleden. Heist-aan-Zee kende het afgelopen jaar een groei van 8,1 procent, Knokke een groei van 4,8 procent.
De gemiddelde prijs van een appartement aan de kust klokte in het eerste semester van 2017 af op 273.000 euro. Zo goed als stabiel in vergelijking met 6 maanden eerder. Met een prijs van 315.907 euro kostte een appartement aan de dijk in het eerste semester gemiddeld 15,7 procent meer dan een ander kustappartement.
In Knokke zijn er 19.000 tweede verblijven en in Middelkerke bijna 18.000, de populairste tweede verblijf kustplaatsen dus gevolgd door een tweede groep kustgemeenten (Koksijde, De Haan en Oostende) met 10.000 tot 14.000 tweede verblijven. In Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne ligt het totaal tussen de 6.900 en 8.400. In bepaalde badplaatsen zoals Knokke-Heist, Middelkerke, Koksijde, De Panne en Nieuwpoort tellen we zelfs meer tweede verblijven dan vaste verblijfplaatsen.
Kopers kiezen vaak voor een tweede verblijf aan de kust omwille van bepaalde jeugdherinneringen, het emotionele aspect en omdat er altijd wel iets te beleven valt gedurende het hele jaar.
Liefhebbers die de voorkeur geven aan een groene omgeving voor hun tweede verblijf kunnen terecht in de Ardennen met zijn prachtige natuur, landschappen en outdoor-activiteiten. En door die andere taal is het buitenland gevoel ook nooit ver af. In vergelijking met de kust zijn er in de Ardennen echter minder nieuwbouwprojecten en gaat het vaak over bestaande, te renoveren huizen, chalets en/of bungalows op vakantieparken. De prijzen zijn er doorgaans ook lager dan aan de kust.
Bij aankoop van een bestaand pand moet er in Wallonië 15 % registratierechten betaald worden (in Vlaanderen is dit 10 %). Als het echter gaat over de eerste woning, dus als u nog geen eigenaar bent van meer dan 2 woningen in België en/of het buitenland, dan bedraagt het tarief voor de registratie 12,5 %. Uw tweede verblijft koopt u dus best eerst in de Ardennen en dan in Vlaanderen. Kenmerkend voor onder andere de Ardennen zijn ook de chalets of de mobiele eenheden.Volgens de fiscus gaat het hier om een roerend goed en is er bijgevolg ook geen onroerende voorheffing te betalen gezien het (nog niet) aanzien wordt als vastgoed. De tweede verblijf belasting wordt bepaald door de gemeente waar het goed gelegen is en u vraagt dit dus best na bij de officiële instanties of uw makelaar.
De derde regio voor een tweede verblijf in België is de Kempen en Limburg. Typisch voor deze provincies zijn de natuur en in vergelijking met de Ardennen een vlak landschap. Ideaal dus voor de fietsliefhebbers waarvoor Limburg trouwens “wereldberoemd” geworden is. Limburg wordt trouwens ook gekenmerkt door het diverse karakter met duinen en woestijnlandschap in het Noorden, centraal de uitgestrekte bossen van o.a. Nationaal Park Hoge Kempen en het Toscaanse gevoel van de fruitstreek in Haspengouw met de lentebloesems.
In deze regio’s, maar ook in de Ardennen, zijn er een heel aantal verblijfsparken die eveneens vakantiewoningen verkopen. Het grote voordeel van een vakantiewoning op een verblijfspark is het aanbod van faciliteiten die doorgaans aanwezig zijn en een grotere garantie voor een mooi huurrendement indien u uw woning in de verhuur wil plaatsen voor de periodes dat u zelf niet aanwezig kan zijn. Uiteraard kan u op een vakantiepark ook een tweede verblijf voor eigen gebruik kopen zodat u er zelf optimaal van kan genieten en meestal zijn er ook verschillende modellen aanwezig in grootte en luxe. Op een vakantiepark zijn er ook parkkosten te betalen die u kan vergelijken met de syndic-kosten in een appartement. De gronden zitten vaak in een huurformule, erfpacht of recht van opstal en kunnen dus vaak niet aangekocht worden. De hoogte van de parkkosten is afhankelijk van het type woning, de faciliteiten en de voorzieningen. Meestal worden er bij verhuring wel kortingen gegeven op deze kosten.
De nieuwste hype is een “tweede verblijf in een stad”, veelal aan het water of in een parkresidentie. Het gaat hier meestal om nieuwbouwappartementen die op een aantrekkelijke plaats gebouwd worden waardoor het een tweede verblijf karakter heeft zoals o.a. projecten aan de Vaart in Leuven, projecten op de Kaaien in Antwerpen, de Kanaalkom (Blauwe boulevard) in Hasselt en de Oude Dokken in Gent. Door de aankoop van een tweede verblijf in een stad wil men in het weekend genieten van al het leuks wat een stad te bieden heeft : shoppen, musea, uit eten, evenementen, concerten… zonder dat men telkens een hotel moet boeken en men niet terug naar huis moet gaan. Bovendien is een tweede verblijf in een stad de ideale gelegenheid om bij te praten met familie, vrienden en kennissen.
De link naar later, het ouder worden, is dan ook nooit ver weg. In deze context is er dan ook een nieuwe trend zich aan het ontwikkelen met exclusieve assistentiewoningen die gekocht kunnen worden, overgoten met een tweede verblijf sausje.
Een tweede verblijf in België heeft heel wat voordelen ten opzichte van het buitenland. Op de eerste plaats is er uiteraard de afstand omdat men op vrij korte termijn kan beslissen om een weekendje of enkele dagen uit te gaan waaien in zijn buitenverblijf zonder op voorhand bijvoorbeeld vliegtuigtickets, huur wagen of verplaatsing te moeten gaan regelen. Een tweede aspect is zeker het taalprobleem en besprekingen met diverse instanties ingeval van problemen, bij ons in België is dit, in principe, allemaal vrij duidelijk. Als derde aspect begint het klimaatgebeuren ook meer en meer in het voordeel van België te buigen. Binnen 10 à 20 jaar zal men in België immers meer en meer evalueren naar een ander klimaat en zullen de temperaturen in het Zuiden minder draaglijk worden. Bovendien is het controleaspect bij verhuring niet te onderschatten en kan er met een tweede verblijf in België al snel en gepast gereageerd worden.
Kortom, een tweede verblijf in België heeft meer te bieden dan u zou denken!
Bron : 2HB.immo
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado