De spaarboekjes brengen nauwelijks op en het ziet er niet naar uit dat de spaarrente snel zal stijgen. Belgen blijven hun spaarcenten dan ook massaal investeren in een tweede verblijf. Is dit echt zo’n slimme belegging?
Een woonlening afsluiten voor je tweede woning is momenteel zeer goedkoop. Verschillende banken hanteren erg voordelige tarieven. Als je onderhandelt, krijg je mogelijks nog een lager tarief.
Wie zijn tweede woning verhuurt, kan een jaarlijks rendement van 3 à 4% halen uit de investering. Een vakantiewoning is bovendien fiscaal interessant als je het huis verhuurt en er niet zelf in woont. Je valt dan onder het fiscaal regime van langetermijnsparen, wat je een maximale fiscale vrijstelling oplevert van 2.260€ en een belastingvermindering van 30%. Daarnaast geniet je van de federale gewone interestaftrek. Dit voordeel hangt af van het kadastraal inkomen van de tweede woning en kan oplopen tot 600€ of meer.
Toch zitten er een aantal addertjes onder het gras wanneer je een vakantiewoning koopt. Zo moet je, net als bij je eerste huis, roerende voorheffing betalen. De berekening gebeurt op basis van het kadastraal inkomen en de aanslagvoet varieert per gemeente. In België betaal je op je tweede woning ook belasting via de personenbelasting, die eveneens wordt berekend op basis van het kadastraal inkomen. Dit wordt vermeerderd met 40% en dat bedrag wordt opgeteld bij je andere belastbare inkomsten. Hou er ook rekening mee dat de belastingtarieven variëren als je enkel je woning verhuurt of als je ze gemeubeld verhuurt (aan particulieren). Er wordt ook een andere rekenwijze gehanteerd wanneer je je tweede verblijf verhuurt aan zelfstandigen of professionelen. Verlies ten slotte de lokale belastingen niet uit het oog. In bepaalde steden, bijvoorbeeld aan de kust, betaal je een tweedeverblijftaks of een leegstandheffing.
Als je je spaargeld slim wil investeren, is de aankoop van een tweede woning een goed idee. Je kan goedkoop een lening aangaan en haalt er een mooi rendement uit. Hou echter rekening met de fiscale regelgeving. Het is een goed idee om je hiervoor te laten adviseren door een expert ter zake.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado