Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Spanje uit bankbeslag

Wil je een vakantiewoning kopen in Spanje en benieuwd wat Spaanse banken te bieden hebben uit faillissementsverkoop? In dit artikel gaan we daar verder op in. Hoe ga je te werk, waar kan je terecht voor meer informatie en waar moet je verder nog allemaal aan denken?

Een huis kopen in Spanje van van een Spaanse bank via bankbeslag is vrij eenvoudig. Het is een kwestie van een formulier invullen op de website van het makelaarskantoor dat de woning van de bank aanbiedt. Meestal is dit makelaarskantoor een dochteronderneming of gelieerd aan de bank die het pand in bezit heeft. Naar verwachting neemt binnen enkele dagen een medewerker van het makelaarskantoor contact met je op voor het bezichtigen van het verblijf in Spanje.

 Huis kopen in Spanje uit bankbeslag

Bezoek aan bankfiliaal niet effectief

Goed om te weten is dat het geen zin heeft om een bezoek aan het bankfiliaal te brengen voor meer informatie over de woning die aangeboden wordt. Dit haalt echter weinig uit. De bankmedewerkers verwijzen je weer door naar het makelaarskantoor en de website waar alle informatie meestal te vinden is. Om het aankopen van een huis van een Spaanse bank via beslag zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het advies om rechtstreeks contact op te nemen met het makelaarskantoor van de betreffende bank.

 

Een bod doen op een vakantiewoning

Uiteraard kan je een bod doen dat lager is dan de vraagprijs die op de website vermeld staat. De bank zal dan je bod in overweging nemen. Wil je geen risico lopen dan biedt je de vraagprijs van de woning die op de website staat.

Zodra het bod is geaccepteerd, moet je er rekening mee houden dat er direct een aanbetaling nodig is. Eerder neemt de bank je bod niet in overweging. Deze aanbetaling kan variëren van € 3.000,- tot 10% van het bedrag dat je geboden hebt.

Banken in Spanje hanteren dit systeem om er zeker van te zijn dat ze met serieus geïnteresseerden te maken hebben. Zo voorkomen ze veel onnodig werk. Hoe lang het duurt het voordat de bank een beslissing neemt op je voorgestelde bod? Dit verschilt maar gemiddeld duurt het 1 week tot 1 maand voordat er een beslissing genomen is.

 

Waarom duurt de beslissing van de bank zo lang?

De reden dat het soms wel een maand kan duren voordat er een reactie van de bank komt, is omdat lokaal bij de bank niets meer beslist wordt. Dit, om vriendjespolitiek en mogelijk corruptie tegen te gaan.

Alle biedingen worden voorgelegd aan een speciaal in het leven geroepen commissie. Deze commissie beslist ergens in Spanje op het hoofkantoor van de betreffende bank over de kwestie. Heb je te maken met een bank in eigendom van de staat? Ook wel genationaliseerde bank genoemd, dan kijkt zelfs de Spaanse nationale bank over de schouder mee.

 

Bod geaccepteerd of afgewezen

De vlag kan uit zodra je bod geaccepteerd is. Het makelaarskantoor bevestigt dit per e-mail en zal verdere instructies geven. Vanaf dat moment duurt het 30 dagen voordat je naar de Spaanse notaris gaat om de koopakte te tekenen. Vervolgens wordt de aanbetaling met de koopsom verrekend.

Balen is het even als blijkt dat je bod is afgewezen. De aanbetaling die je gedaan hebt wordt dan netjes teruggestort op het rekeningnummer je eerder opgaf op het biedingsformulier.

 

Biedingensysteem bij veel belangstelling

Het kan natuurlijk voorkomen dat er meer mensen interesse hebben in de woning die je op het oog hebt. In dit geval stap de Spaanse bank over op een biedingssysteem. Door middel van dit systeem kan de bank de hoogste prijs voor de te koop staande woning realiseren.

Wil je aan dit biedingen spel meedoen? Dan is het van belang dat je het bod schriftelijk inlevert bij de Spaanse notaris. Vervolgens is het makelaarskantoor van de bank aan zet. Deze geeft verdere informatie over het wanneer en waar je dit moet doen.

Onderhandelen over de prijs is lastig als je te maken hebt met een biedingensysteem. Het systeem waar de Spaanse banken mee werken is helaas verre van flexibel te noemen.

 

Breng alleen een bod uit als je de middelen ervoor hebt

Uiteraard is het niet verstandig om een bod te doen op een Spaans verblijf uit bankbeslag, zonder dat je zeker weet dat je de woning kan financieren. Het is natuurlijk fijn als je de woning uit eigen middelen kan betalen.

Maar, heb je een financiering nodig? Zorg dan dat dit van te voren al geregeld is. Dat scheelt je later een hoop kopzorgen.

Houd er trouwens rekening mee dat zodra je bod wordt geaccepteerd en je de woning toch niet afneemt, je de aanbetaling verliest. Zonde natuurlijk!

 

Controleer altijd de documenten

Ook al koop je een huis van de bank, controleer toch altijd goed alle documenten die bij de koop horen. Let vooral op de bouwkwaliteit. Vaak is er bij woningen uit bankbeslag de laatste tijd weinig onderhoud aan het huis geweest door de laatste eigenaar. Je doet er dan ook goed aan om wat budget voor onderhoud en renovatie apart te zetten.

 

Vraag hulp als je nog vragen hebt

Heb je een interessante vakantiewoning gevonden maar wil je toch nog graag wat meer informatie opvragen? Roep dan professionele hulp in.

Een mooi startpunt is een bezoek aan de Second Home Expo. Hier staan diverse Spaanse makelaars die kennis hebben van het kopen van een huis van een Spaanse bank. Zij begeleiden je graag in elke fase van het aankoopproces.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden