Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Hoe financier je een tweede verblijf?

Elk jaar koopt gemiddeld één Belg op vijf een tweede verblijf. Overweeg je ook om je geld te investeren in vastgoed? Dan kan het interessanter zijn om een hypothecaire lening af te sluiten in plaats van de woning te financieren met spaargeld of beleggingen.

Veel interesse in tweede verblijven

Er is momenteel een rush op tweede woningen, zowel in België als in het buitenland. Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste zijn Belgen geboren met een baksteen in de maag en is een eigen vakantiewoning voor velen een droom. De laatste jaren werd de liefde voor vastgoed aangewakkerd door de lage opbrengst van spaarboekjes en de instabiliteit van de beurs. Hierdoor zijn beleggers meer geneigd om te investeren in iets tastbaars dat meer zekerheid biedt, zoals een tweede woning. Een ‘kot’ (studentenkamer) voor de kinderen, een vakantiewoning om te verhuren, een weekendhuis om zelf een leuke tijd door te brengen of een extra garage: de Belg beschouwt dit allemaal als veilige en winstgevende investeringen.

 

hoe-financier-je-een-tweede-verblijf Hoe financier je een tweede verblijf?

Financiering van een tweede woning

De prijzen van vastgoed blijven stijgen, zeker in eigen land (waar ruim 80% van de Belgen hun tweede woning kopen). Neem dus voldoende tijd om te bekijken hoe je de aankoop zal financieren. Je kan je spaargeld gebruiken, beleggingen verkopen of een hypothecaire lening afsluiten.

Het interessantst is om een hypothecaire lening af te sluiten, en wel hierom:

·        Je spaargeld houd je beter als buffer voor onvoorziene kosten of verbouwingen, zeker als je straks eigenaar bent van niet één maar twee woningen.

·        Ook je beleggingen spreek je beter niet aan om de tweede woning te financieren. Beleggen doe je op lange termijn. Als je vroegtijdig uitstapt met je belegd kapitaal, zal je verwachte rendement een pak lager liggen.

Hypothecaire lening: voordelen

Behalve dat je je spaarreserve en het potentieel rendement van je beleggingen behoudt, heeft een hypothecaire lening nog meer voordelen:

·        Spreiding van de aankoopkosten

·        Voordelige rentetarieven

·        Fiscaal voordeel:

·        De kapitaalaflossingen en de premie voor een schuldsaldoverzekering kunnen een vermindering van 30% opleveren voor langetermijnsparen op een bedrag van max. 2.130 € (afhankelijk van je inkomen). Dit geldt enkel als je lening voor je hoofdwoning is afbetaald.

·        De interesten op een hypothecaire lening kan je volledig aftrekken van het onroerend inkomen, wat leidt tot een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen. Het onroerend inkomen wordt bepaald door:

     o   de huurinkomsten van personen of bedrijven die hun beroepsactiviteiten uitoefenen in de woning

     o   het kadastraal inkomen voor woningen die niet worden verhuurd of die worden verhuurd aan fysieke personen die de woning gebruiken voor privé-doeleinden.

Schuldsaldoverzekering geen must

Met elke hypothecaire lening kan je een schuldsaldoverzekering afsluiten. Hiermee hoeven je nabestaanden de lening niet verder af te betalen, mocht je overlijden. Het is geen verplichting en voor een tweede woning niet altijd nodig. Alles hangt af van je eigen situatie en wensen. Kies je voor een lening met een lange looptijd en/of een hoog bedrag? Dan is het aan te raden om een schuldsaldoverzekering af te sluiten, om het risico voor je familiededen zo klein mogelijk te houden.

Een belangrijke factor is je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe hoger de premie die je moet betalen. Die premie komt in de fiscale korf terecht, samen met andere voordelen zoals aftrekbare interesten (zie hierboven). Met een hoge premie zit je al snel aan het maximumbedrag dat je fiscaal kan inbrengen. Het is dus goed om de kosten en de baten af te wegen. Bij een tweede woning (m.a.w. als er al een gezinswoning is) kan het tweede pand verkocht worden om de openstaande lening verder af te betalen. Eventuele huurinkomsten mogen ook gebruikt worden.

Denk je eraan een tweede woning te kopen en heb je vragen over de financiering? We verwelkomen je graag op een van onze beurzen, of contacteer ons voor meer info.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden