De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.
Tussen januari en maart 2017 betaalde je in de steden en toeristische gebieden gemiddeld 5,3% meer per vierkante meter dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Elders zijn de prijsstijgingen kleiner. Toch moet je ook in ‘minder populaire’ regio’s opletten met spectaculaire koopjes. Hou er rekening mee dat de waarde van een huis daalt wanneer het niet wordt verwarmd in de winter en niet wordt onderhouden. Vaak hebben goedkopere panden geen gunstige ligging of zijn ze slecht geïsoleerd.
Wie een huis koopt in Spanje, wil graag mooi weer. Dat vind je ten zuiden van Valencia. De noordelijke Costa Blanca biedt op dat vlak de beste prijs-kwaliteitverhouding. Ook comfort is een belangrijk criterium. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor nieuwbouwappartementen en moderne villa’s. De kopers zijn niet alleen ouderen; alsmaar meer jonge mensen investeren in Spaans vastgoed. Wie wil verhuren, investeert best in een appartement met 2 slaapkamers en 2 badkamers aan de kust.
Koop je een nieuwbouw in Spanje, dan betaal je 10% BTW. Voor een bestaand pand betaal je registratierechten, die regio-afhankelijk zijn. Op je huurinkomsten en op de meerwaarde bij verkoop betaal je 19% belastingen. In bepaalde regio’s heb je een licentie nodig om te verhuren. Op een hoog huurrendement hoef je echter niet te rekenen – 2 à 2,5% is al veel. Het is beter om vastgoed te kopen voor eigen gebruik zodat je een deel van de kosten kan recupereren via verhuur.
Wat betreft de aankoopprocedure hanteren de Spaanse banken dezelfde criteria als in België: je moet minstens 20% eigen inbreng hebben. Daar komen nog notaris- en advocaatkosten bij en BTW, dus het is zelfs raadzaam om 50 tot 60% eigen middelen in handen te hebben. Om Spaans vastgoed aan te kopen, kan je op 3 manieren een hypotheeklening aangaan:
De meeste mensen die vastgoed kopen in het buitenland verkiezen dat de bank beslag legt op hun tweede verblijf bij problemen. In dat geval is het best te lenen bij een Spaanse bank, die makkelijker inbeslagnames kan doen in Spanje.
Wil je een huis kopen in Spanje, bekijk dan zeker even online het woningaanbod. Ook als je opzoek bent naar een specifieke regio in Spanje is er voldoende aanbod. Zoek je een woning Costa Blanca, Costa del Sol of Costa Calida dan kun je zeker slagen.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado