Bezoek de beurs

25 - 26 januari 2025 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 15 - 16 februari | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.

Waar koop ik het best een tweede verblijf aan de Belgische kust?

De top-5 van populairste badplaatsen aan de Belgische kust is Knokke, Koksijde, Oostduinkerke, Blankenberge en Nieuwpoort. Dit heeft vooral te maken met (jeugd)sentiment en minder met de waarde van het vastgoed in een badstad. In Knokke betaal je voor een gemiddeld appartement met zeezicht al snel 500.000 euro. In de andere steden uit de top-5 is dat gemiddeld 305.000 euro voor hetzelfde appartement.

De prijs wordt ook bepaald door andere factoren zoals de rang van de woning:

- Rang 1: direct zicht op zee
- Rand 2: 100 meter achter de kustlijn
- Rang 3: achter de duinen
- Hoe hoger de rang, hoe duurder de aankoopprijs van de woning en hoe makkelijker je ze kan verhuren

Hou ook rekening met de eisen van de kustgemeenten zelf. Soms vragen ze om je te domiciliëren zodat er niet enkel tweedeverblijvers wonen. Bepaalde gemeentes leggen bovendien verhuurrestricties op. In Knokke zijn er bijvoorbeeld straten waar woningen niet verhuurd mogen worden. 

Hoe kies ik een betrouwbare makelaar als ik een tweede woning koop in het buitenland?

In een land als Spanje kan iedereen makelaar zijn. Het is aan te raden om samen te werken met een vastgoedmakelaar die een kantoor heeft in België en die bij voorkeur gespecialiseerd is in een bepaalde regio of streek in het buitenland. In België moet elke makelaar een BIV-erkenning hebben om te mogen verkopen. Als je samenwerkt met een erkende en ervaren Belgische makelaar, kan je op beide oren slapen.

Tip: teken niet meteen documenten, ook al word je door de verkoper soms onder druk gezet om een soort contract te ondertekenen. Vaak zijn die documenten zeer complex en/of opgesteld in een andere taal. Stuur ze eerst door naar je lokale vastgoedmakelaar of notaris zodat hij kan nagaan of er geen addertjes onder het gras zitten.

 Welke financiële sancties kunnen volgen als ik mijn tweede verblijf niet aangeef bij de fiscus?

Als je je vakantiewoning niet aangeeft bij de belastingen, riskeer je een administratieve boete en belastingverhoging. Als je de woning voor de eerste keer vergeet aan te geven, is de fiscus mild en blijft de belastingverhoging beperkt tot 10 procent. Geef je je tweede verblijf meermaals niet aan, dan wordt er gewerkt met een progressieve verhoging.

Een tweede woning moet je sowieso aangeven bij de fiscus, of je ze nu verhuurt of niet. Je doet dit via je belastingaangifte in vak III (meestal code 106). Daar vul je het kadastraal inkomen in van de woning, waarop je dan de personenbelasting betaalt.

 

Kan ik mij domiciliëren in mijn vakantiewoning?

Je mag je domiciliëren in je tweede verblijf maar dan wordt het je eerste woning. Je kan verschillende woningen hebben maar er kan er maar één je hoofdwoning zijn, waarvoor je vrijgesteld bent van personenbelasting. Die woning moet je hoofdverblijfplaats zijn. Als je je domicilieert in een andere gemeente om minder gemeentebelastingen te betalen maar er niet effectief woont, wordt dit beschouwd als domiciliefraude. Doe het dus correct om sancties en boetes te vermijden. 

Heeft de aankoop van een tweede verblijf in België invloed op mijn pensioen?

De aankoop van een vakantiewoning heeft een invloed op de belastingvermindering die je krijgt voor je pensioen. Een tweede verblijf – of je het nu verhuurt of niet – wordt beschouwd als extra inkomen. Tot 2019 kon dat leiden tot zeer hoge belastingen, de zogenaamde ‘fiscale pensioenval’. Intussen is de wetgeving veranderd. Je moet nog steeds belastingen betalen op de tweede woning en het bijkomend inkomen maar ze zijn veel schappelijker geworden. Er is nu sprake van een belasting van maximaal 40 à 50 procent in plaats van 100 procent of meer. 

Met welke extra kosten moet ik rekening houden als ik een tweede verblijf koop?

Een tweede woning is meer dan enkel de aankoopprijs. Hou rekening met een aantal extra kosten:

·  Vervoerskosten van en naar je vakantieverblijf
·  Verbruikskosten (elektriciteit, water etc)
·  Onderhouds- en renovatiekosten (bv. voor het zwembad)
·  Verzekeringen (bv. brandverzekering)
·   Jaarlijks moet je onroerende voorheffing betalen op je tweede verblijf en ook tweedeverblijftaks. Die varieert per regio en gemeente. Reken op een bedrag van 500 à 1.000 euro per jaar. 

Is het verstandig om te lenen voor een tweede verblijf?

Lenen voor een vakantiewoning is een goed idee want het levert fiscale voordelen op. De Vlaamse woonbonus is afgeschaft voor de eigen woning, maar voor een tweede woning gelden nog de federale belastingvoordelen (aangezien dit een federale bevoegdheid is). Dit betekent dat je voor de kapitaalaflossingen van de lening een belastingvermindering krijgt. En de interesten worden afgetrokken van je netto belastbaar onroerend inkomen uit het tweede verblijf. Op die manier kan de personenbelasting die je op je tweede woning betaalt zo goed als geneutraliseerd worden.

Wil je een vakantiewoning kopen, bekijk dan zeker even het woningaanbod online.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden