Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.
De droom te kunnen genieten van een eigen stekje onder de Spaanse zon, wordt door steeds meer mensen gedeeld én waargemaakt. Buitenlandse kopers, en wij Belgen zitten in het koppeleton, zijn verliefd steden als Barcelona, Valencia, Alicante, Sevilla, en op de vele prachtige Costa’s (zoals de Costa Blanca en de Costa del Sol) en de eilanden zoals Tenerife.
Er zijn altijd redenen om te twijfelen, of om een koop uit te stellen voor later. Maar wist je dat er elke dag 15 Belgen zijn die wél hun handtekening zetten onder een koop en zo hun droom van een Spaans huis of appartement waar maken? Dat zijn een goede 4.000 Belgen per jaar en meteen 10 keer zoveel als 10 jaar geleden. Dat kan tellen!
Bij het adviseren van Belgische kopers in Spanje zien wij dagelijks dat zij die twijfelen om de stap te zetten, dat doen om deze belangrijkste redenen:
En dat is jammer, want dit zijn geen onoverkomelijke hindernissen, doch slechts heel normale situaties, waar je, mits goede informatie en begeleiding, perfect overheen kan. Een overzicht van vragen die vele kopers ons stellen bij aanvang:
De woningprijzen in Spanje zitten heel goed en op specifieke luxe-locaties na, kost een huis of appartement er een pak minder dan in België of landen als Frankrijk of Italië. Bovendien heeft de woningmarkt op middellange termijn veel potentieel voor verdere prijsstijgingen (op enkele regio´s na). Dat komt onder andere door een combinatie van:
Jij droomt niet alleen… Wij verwachten een demografische trend binnen Europa waarbij meer en meer mensen van dorpen naar steden verhuizen en het binnenland inruilen voor een huis aan de kust. Mensen zoeken een beter (warmer en droger) klimaat om er de beste jaren van hun leven te wonen. De mogelijkheden van remote/online werken maken dit makkelijker dan ooit tevoren. De Spaanse mediterrane kust zal hier enorm van profiteren op termijn. En de grote kuststeden als Barcelona en in zekere mate Valencia bieden alle faciliteiten die deze trend ondersteunen en maken hen attractiever dan andere Europese steden.
Kortom, jouw droomwoning kost dus op de meeste plaatsen vandaag minder dan morgen en de prijzen zullen waarschijnlijk sneller stijgen dan de inflatie of de rente. Het is financieel gezien interessant geld te lenen voor de aankoop. Als je nog wat geld tekort komt, kan je zo toch je droom realiseren.
Ja! Je moet natuurlijk een voldoende inkomen kunnen voorleggen, uit werk maar ook bijvoorbeeld uit vastgoed dat je verhuurt. Afhankelijk van je financiële profiel, bekomen wij bij Spaanse banken voor onze Belgische kopers van een tweede verblijf leningen ter waarde van 60-70% van de prijs van de woning. Voor Belgen die resident zijn in Spanje ligt dit rond de 80%. Sommige banken nemen ook de eenmalige aankoopkosten (aankoopbelasting, notaris, registratiekantoor,…) op in de lening. Een vaste interestvoet is zeer interessant vandaag, gezien de historisch lage rentevoeten die moeilijk nog veel kunnen zakken.
Praat ook met je bank en andere banken in België. Zij kunnen soms verbazend makkelijk en heel goedkoop geld lenen voor je aankoop in Spanje. Ze verwachten dan wel dat je een waarborg in België kan bieden. Dat kan je woonst zijn die (bijna) afbetaald is, maar de banken houden soms ook rekening met ander vermogen zoals pensioenfondsen of aandelenpakketten. Belgische banken zullen geen lening geven met je Spaanse woning als onderpand. Als je in België vermogen hebt dat de bank als waarborg kan beschouwen, heb je waarschijnlijk lagere opzetkosten van de lening en een betere interestvoet.
Als je een tweede verblijf zoekt, moet je dat uiteraard kopen in de streek waar je graag vertoeft. Dat kan aan de kust, in het binnenland of in een stad zijn. Maar als je een vakantiewoning wil kopen als belegging, moet je rationeel genoeg zijn om niet noodzakelijk te kopen waar jij graag bent, maar wel waar de markt de beste mogelijkheden biedt, waar je naar de toekomst toe goed zit, waar het risico zo beperkt mogelijk is en het rendement zo hoog mogelijk. In dat geval is er weinig twijfel en kom je bij de grotere steden terecht.
Daar is er altijd meer vraag van huurders, betalen de buitenlandse huurders graag wat meer voor een mooi appartement dat goed gelegen is, en zijn de huurprijzen (jouw rendement) hoger. Hoe sterker de economie van een stad, hoe beter. Barcelona is op dat gebied koning, als metropool in Zuid-Europa voor zowel technologiebedrijven, startups, als grote internationale bedrijven (Amazon, Facebook, Tesla, PepsiCo, Decathlon, Nestlé, …). Valencia is een volgende prachtige en aantrekkelijke kuststad met potentieel. Alicante volgt, maar is al veel kleiner en heeft economisch veel minder troeven. In kleinere steden is soms toeristische verhuur (bv. Airbnb) nog niet gereglementeerd, wat mooie inkomsten kan geven.
Bovendien, als je je belegging financiert met een lening, stijgt je rendement op eigen vermogen enorm en is 10-15% netto op eigen vermogen geen uitzondering. Zoals bij alle beleggingen moet je ook rekening houden met het risico. En daar zit je met vastgoed nu eenmaal met een zeer miniem risico waar vandaag geen enkel financieel product met een degelijk rendement tegen op kan.
Succes !
---
Raf Jacobs is licentiaat Toegepaste Economische Wetenschappen (KUL), gespecialiseerd in financiën, en bouwde zijn professionele carrière eerst uit bij Accenture, met top internationale projecten gedurende 15 jaar waarbij hij ondernemingen leerde betere aankoopbeslissingen te maken.
Hij woont al bijna 20 jaar met zijn gezin in Barcelona, is directielid van de Spaanse Verenigingen voor Vastgoed Aankoopmakelaars, oprichter en CEO van Inspire Boutique Apartments (www.inspireapartments.com) en Professor voor de Master “Real Estate” aan de Universiteit Barcelona. Hij geeft lezingen over de vastgoedmarkt in Spanje, is regelmatig te gast op de radio en schrijft voor relevante nationale en internationale media, en werkte recent mee aan een publicatie over Spaans vastgoed in het magazine Trends.
Meer info: www.inspireapartments.com
Seminarie: “10 voorspelling voor de Spaanse vastgoedmarkt”.
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado